По обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 2 г. и 8 м. „лишаване от свобода“ спрямо С.М., подсъдим за кражба и проявяване на жестокост към куче

27 Април 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 2 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ спрямо С.М. Той е подсъдим за това, че противозаконно отнел чужди движими вещи, чиято стойност възлиза на 2632 лева, като деянието е осъществено при условията на опасен рецидив. С.М. е подсъдим и за това, че е проявил жестокост към гръбначно животно – куче. Престъпленията са осъществени през м. януари 2016 г. в с. Славянци, обл. Бургас. Те са квалифицирани по чл.196 от НК и по чл.325б от НК.

По време на разследването е установено, че кражбата е извършена от къща със стопански двор. С.М. проникнал в двора, прескачайки оградата, след което умъртвил кучето на стопаните, за да не лае и да събуди съседите. Смъртта на животното е причинена след удар с кирка. Така С.М. осъществил кражбата безпрепятствено, тъй като в къщата не е имало хора.

Наказанието, което е определено по реда на съкратеното производство, е общо за двете престъпни деяния. То трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Спрямо С.М. е наложена и глоба в размер на 2000 лева.

Присъдата на Районен съд – Карнобат е потвърдена и от Окръжен съд – Бургас, което я прави окончателна.