По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от две години и осем месеца „лишаване от свобода“ спрямо Цветан С., подсъдим за помагачество в телефонни измами

24 Септември 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от две години и осем месеца „лишаване от свобода“ спрямо Цветан С. Той е подсъдим за това, че въвел в заблуждение две възрастни жени, причинявайки им имотна вреда в размер на 26 153 лв., представляваща пари и ценности. Престъплението е осъществено в периода 26.01.2019 г. до 30.01.2019 г. в градовете Стара Загора и Бургас. Престъпното деяние е извършено при условията на продължавано престъпление и в съучастие с други неустановени лица. То е квалифицирано по чл.209, ал.1, вр. чл.20, ал.4, вр. чл.26, ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че Цветан С. и съучастниците му са възбудили заблуждение у пострадалите жени, на които по телефона обяснили, че трябва да участват в акция по залавянето на телефонни измамници, предоставяйки пари и ценни вещи. Те трябвало да бъдат на определени места, посочени от измамниците, а подсъдимият взимал пакетите, за да ги предаде на неустановени лица. През цялото време пострадалите жени вярвали, че помагат на служители на реда.

 Присъдата на Районен съд – Бургас е постановена по реда на съкратеното производство. Тя може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.