По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от две години „лишаване от свобода“ спрямо Маргарита А., подсъдима за кражба, извършена при условията на опасен рецидив

11 Септември 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от две години „лишаване от свобода“ спрямо Маргарита А. Тя е подсъдима за това, че противозаконно отнела мъжко портмоне и сумата от 400 лева от владението на мъж от град Бургас. Кражбата е осъществена на 04.04.2018 г. от жилище, находящо се в град Бургас, ж.к. „Лазур“. Престъпното деяние е квалифицирано по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.„а“ и „б“ от НК, тъй като е извършено при условията на опасен рецидив.

По време на разследването е установено, че обвиняемата и пострадалият се запознали в деня, в който е извършено престъпното деяние. Срещнали се в град Бургас (в района на „Старата поща“). По-късно отишли в жилището на пострадалия. След като пристигнали, същият свалил дрехите си и ги оставил в спалнята и влязъл в банята. Докато мъжът бил в санитарното помещение, подсъдимата взела от панталона му портфейл, съдържащ сумата от 400 лева. Веднага след това напуснала жилището, без да бъде забелязана. Пострадалият установил кражбата и сигнализирал на служители от МВР. Маргарита А. била задържана същия ден.

Присъдата на Районен съд – Бургас е постановена по реда на съкратеното следствие. Тя може да бъде обжалвана пред Окръжен съд – Бургас.