По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено наказание от 8 години „лишаване от свобода“ спрямо Красимир Т., подсъдим за кражба

5 Юни 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 8 години „лишаване от свобода“ спрямо Красимир Т. Той е подсъдим за това, че противозаконно проникнал в чужд имот (фамилна къща) и отнел чужди движими вещи и пари (всичко на обща стойност от 36 787 лева). Престъплението е осъществено във времето от 22.30 ч. на 01.03.2013 г. до 05.00 ч. на 02.03.2013 г. в гр.Бургас. То е квалифицирано по чл.196, ал.1, т.2, вр.чл.195, ал.1, т.3, т.4 и т.5, вр.чл.194, ал.1, вр.чл.29, ал.1, б.„а” и б.„б” от НК, тъй като е извършено при условията на опасен рецидив.

По време на разследването е установено, че Красимир Т. (тогава живеещ в град Ямбол) е пристигнал в град Бургас, за да търси подходящо жилище, от което да извърши кражба. Той нямал трудови доходи, а знаел, че зъболекарите печелили много (по неговите представи) пари. Открил такъв имот (със зъболекарски кабинети и апартамент над тях), който се намирал на улица „Гладстон“ в град Бургас. Подсъдимият извършил наблюдение на имота и установил, че на горепосочената дата в него няма хора. Покатерил се по металната решетъчна врата на портата, като по този начин се качил на бетонната козирка над нея. Намирайки се на козирката, упражнил натиск върху ПВЦ дограмата на ъгловия прозорец на остъклената тераса на първия жилищен етаж, използвайки метален лост, който носел и повреждайки прозореца успял да го отвори. След което, набирайки се с ръце, се качил на тераса, влизайки през вече отворения прозорец. Вече на остъклената тераса, отново чрез използване на металния лост, упражнил натиск върху ПВЦ дограмата на вратата на тераса, като я повредил и успял да отвори и нея и да влезе в кухнята на жилището. Претърсил жилището и открил златни накити, инструменти, часовник, кожена чанта, преносим компютър и парична сума, които противозаконно отнел.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. По делото има и друго подсъдимо лице, което е признато за невиновно за извършената кражба. По отношение на тази част от присъдата Районна прокуратура – Бургас е внесла протест, който ще бъде разгледан от Окръжния съд в града.

Припомняме, че Красимир Т. има множество предходни осъждания. Последното от тях датира от месец май 2020 г. Тогава Районен съд – Ямбол постанови спрямо него ефективно наказание от 2 години „лишаване от свобода“. Той бе признат за виновен в причиняване на телесни повреди на двама свои съседи (сред които и скъсана ушна мида на единия от тях, причинена след ухапване) и телесна повреда на полицейски служител, причинена, след ухапване на предмишницата на пострадалия полицай.