Становище на Районна прокуратура гр. Бургас в подкрепа на позиция на Асоциацията на прокурорите в България

25 Ноември 2019 г.

                                                                                            ДО  ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

                                                                                                    ИНСПЕКТОРАТА НА ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

                                                                                                    АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ТОЧКОВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н ИВАНОВ,

 Прокурорите от  Районна прокуратура – Бургас  изразяваме категоричното си становище, че процедурата по избор за Главен прокурор на Република България се проведе съобразно Конституцията и разписаните в закона правила. Процедурата бе прозрачна и открита и можеше да бъде проследена, както от всички магистрати, така и от българските граждани.

Изразяваме нашето категорично несъгласие с опитите изборът да бъде атакуван от политически субекти и икономически формирования. Подобни атаки са недопустими, както според морала, така и според правната норма.

Отново изразяваме подкрепата си към прокурор Гешев, като потвърждаваме убедеността си в неговите професионални и нравствени качества. Категорични сме, че той ще бъде гарант за независимостта на съдебната система и в частност на Прокуратурата на Република България.

Изразяваме благодарността си към членовете на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, които със своите действия по номинация и издигане на кандидатурата на прокурор Гешев, както и с изразената си мотивация относно нея подкрепиха вижданията и интересите на прокурорите, следователите и служителите в Прокуратурата на Република България.

С така изразеното си становище изказваме и подкрепата ни към позицията на Асоциацията на прокурорите в България, в която е отправен призив за прекратяване на опитите за политизиране на избора за Главен прокурор, тъй като подобен подход е деструктивен и уронва престижа на съдебната власт.

  

АДМ. РЪКОВОДИТЕЛ-

РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

/И. КИРКОВ/