Дванадесет години „лишаване от свобода“ за умишлено убийство на мъж в с. Портитовци

3 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Монтана постигна осъдителна присъда по дело за извършено престъпление по чл. 115 от НК.

На подсъдимия В.М. (на 37 години) е наложено наказание „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване.

Вечерта на 10.03.2020 г. обвиняемият В.М. бил в заведение в с. Портитовци, област Монтана. Когато видял Т.Б., ангажиран за ремонтни дейности в имота на родителите му, го извикал. На висок тон изразил недоволството си от извършената работа, обиждал го и заявил, че трябва да върне платеното му възнаграждение. Стигнало се до пререкания между двамата, поради което барманът ги помолил да напуснат.

Не след дълго конфликтът между спорещите мъже ескалирал. В.М. размахал носената с него дълга сабя и пронизал с него опонента си в областта на гърдите. Пострадалият успял да хване сабята откъм върха й и нанесъл удари с дръжката й по главата на подсъдимия. Двамата паднали на земята.

Свидетели сигнализирали за случилото се на телефон за спешни повиквания 112 и транспортирали Т.Б.  до болницата, където той по-късно починал.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза непосредствената причина за смъртта му е острата кръвозагуба, развила се вследствие на проникващото в гръдната и коремната кухини прободно-порезно нараняване.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.