Прокурори при Софийска районна прокуратура взеха участие в обучение по проект „Детска пътека“ за деца в риск от насилие

23 Октомври 2023 г.

Прокурори при Софийска районна прокуратура взеха участие в обучение по проект „Детска пътека“, което се проведе в гр. София.

Целта на проекта е подготовка и въвеждане на специализирана услуга при случаи на деца, които са свидетели на насилие или са в риск на такова. Обучението е насочено към професионалисти в областта на наказателното право, социалните и административни дейности, свързани с деца в риск. 

В рамките на три дни 16 прокурори от Софийска районна прокуратура и магистрати от прокуратури във Варна, Самоков, Хасково, Добрич, Силистра, Сливен, Ямбол, Ботевград и Ихтиман се подготвяха да водят професионални обучения в окръжните райони на страната, насочени към разследващи полицаи, магистрати, социални работници и други професионалисти, обхванати от Координационния механизъм. Идеята на обученията е да се допринесе за модернизиране, оптимизиране и уеднаквяване на националната практика по прилагане на националните и международните стандарти в областта на правата на детето в наказателното производство. 

Обучението се реализира от Асоциацията на прокурорите в България и Фондация „Развитие на Северозападна България“ по програма „Правосъдие“ и е финансирано от Норвежкия финансов механизъм 2014–2021.