Заместник районен прокурор при СРП участва в работна среща във връзка със Закона за специалните разузнавателни средства

20 Октомври 2023 г.

Заместник районният прокурор при Софийска районна прокуратура Борислав Георгиев взе участие в работна среща във връзка със Закона за специалните разузнавателни средства. Срещата се проведе на 19.10.2023 г. в гр. София.

В срещата с органите по чл. 13, чл. 15 и чл. 20 от Закона за разузнавателните средства участие взеха и представители на апелативни и окръжни прокуратури и съдилища в страната, както и председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Пламен Иванов и експерти от бюрото.

Основна цел на срещата бе преодоляване на пропуските, които са идентифицирани от надзорните органи през изминалата година, търсенето на решения по поставените проблеми и уеднаквяване на практиката при прилагане на процедурите, разписани в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства. По време на срещата беше обърнато внимание на проблеми, които възникват при работата със специални разузнавателни средства (СРС), как те да бъдат избягвани и бяха обменени добри практики.

По време на срещата се обсъдиха процедурите по искане за използване на СРС, стъпките до стигането на разрешението за използването им, както и как се прилагат специални разузнавателни средства и как се съхранява и унищожава информацията придобита чрез тях.

Прокурори, съдии и експерти от НБКСРС обмениха мнения и нови подходи, които да подпомогнат повишаване ефективността от прилагането на СРС и така да защитят конституционните права и свободи на гражданите.