Софийска районна прокуратура задържа до 72 часа мъж, подпомагал сирийски граждани да преминат в страната в нарушение на закона

10 Октомври 2023 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 28-годишен мъж, подпомогнал чужденци да преминат в страната в нарушение на закона.

На 09.10.2023 г. около 08,00 часа на бул. „Президент Линкълн“ в гр. София, обвиняемият Д.К. противозаконно подпомогнал 7 чужденци, представящи се за граждани на Сирия да преминат в страната.  Обвиняемият им е осигурил транспорт с лек автомобил „Шкода“. Сред чужденците е имало и непълнолетно дете.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години и „глоба“ от 5000 до 20 000 лева. Колата, управлявана от Д.К., е иззета като веществено доказателство.

Обвиняемият е реабилитиран. Предвид възможността да извърши друго престъпление, той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.