Рецидивист е осъден на затвор за опит за кражба по обвинение на Софийска районна прокуратура

16 Май 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден 41-годишен мъж за опит за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 25.06.2020 г. около 13,10 часа на спирка „Лъвов мост“ на трамвай № 18, находяща се на булевард „Княгиня Мария Луиза“ в гр. София, обвиняемият М.М. направил опит да отнеме кожен портфейл, съдържащ сума в размер на 60,00 лева, всички вещи на обща стойност 91,00 лева от владението на С.С., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои. Обвиняемият бръкнал в джоба на С.С. и взел портфейла, но същия бил задържан от свидетел на престъплението. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като М.М. е осъждан на „лишаване от свобода“ ефективно за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр, чл. 29, ал. 1, буква „А“,  вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Обвиняемият е признал вината си и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, на М.М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от  1 година и 3 месеца, което следва да се изтърпи при първоначален „строг“ режим. 

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.