Рецидивист е осъден на затвор по обвинение на Софийска районна прокуратура за кражба

11 Май 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор 37-годишен мъж за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 31.05.2021г. за времето от 15,50 ч. до 16,00 ч.,обвиняемият Г.Г. откраднал от дрогерия в ж.к. „Люлин 4“, гр. София 2 парфюма на обща стойност 142, 98 лева. Докато напускал обекта бил забелязан от продавачка в магазина, която го подгонила и хванала, но Г.Г. успял да се измъкне и да избяга. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за идентично престъпление.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал.1, т.1, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. „а“ и б. „б“ от НК. в хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи.

Обвиняемият е признал вината си и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, на Г.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от  1 година, което следва да се изтърпи при първоначален „строг“ режим. 

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.