По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор са осъдени двама мъже за кражба

9 Май 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура са осъдени на затвор двама мъже за кражба.

На 09.03.2021 г. около 21,00 часа пред магазин в ж.к. „Връбница-1“, гр. София, обвиняемият А.В. с помощта на В.В. откраднал телефон на стойност 843 лева от владението на В.Г. Когато пострадалият излизал от магазина, В.В. го помолил да го упъти до бул. „Ломско шосе“, а през това време А.В. му бръкнал в джоба и му взел телефона.

При А.В. деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентично престъпление, а при В.В. е в условията на повторност.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и б. „Б“ от НК срещу А.В. и по чл. чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК срещу В.В. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи, които сочат обвиняемите като автори на престъплението.

Софийски районен съд призна обвиняемите за виновни по повдигнатото им обвинение като наложи на А.В. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 8 месеца, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим, а на В.В. наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „общ“ режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.