5 Май 2022 г.

По искане на Софийска районна прокуратура са „задържани под стража“ двама мъже за извършен грабеж, при който е използвана заплаха с пистолет

Сподели

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже на 23-годишна възраст за извършен грабеж.

На 09.10.2021 г. около 22,40 часа в апартамент в кв. „Кръстова вада“, гр. София, обвиняемите К.И. и Л.И. и две неустановени до момента лица по делото се представили за служители на ГДБОП и отнели парична сума в размер на 9700 лева, лаптоп, настолен компютър с поставена допълнително видео карта, два външни хард диска, два мобилни телефона и 27 инчов монитор от владението на Ф.М., с намерението противозаконно да ги присвоят, като употребили сила за това – избутали постаралия, повалили го на земята, сложили му белезници и го заплашили, като насочили пистолет срещу него.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи.

К.И. и Л.И. бяха задържани с постановление на прокурор до 72 часа. Наблюдаващ прокурор поиска спрямо двамата да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че деянието е добре планирано и че има реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление и задържа под стража К.И. и Л.И.

Определението за взимане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.