Рецидивист е осъден на затвор за опит за кражба по обвинение на Софийска районна прокуратура

1 Декември 2021 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура 46-годишен мъж е осъден на 1 година и 6 месеца затвор за опит за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 06.05.2020 г. от магазин „Л.“ на бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“ в гр. София, обвиняемият В.Н. се опитал да открадне хранителни стоки. Мъжът ги скрил  в себе си и минал през касите без да плати, но бил забелязан от служител на магазина и задържан до идването на полицията. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като В.Н. е осъждан на „лишаване от свобода“ ефективно за кражба.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а” от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, които сочат В.Н. като автор на деянието.

Обвиняемият е признал вината си и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца при първоначален „строг“ режим. Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.