Софийска районна прокуратура задържа мъж, извършил измами в условията на опасен рецидив

22 Октомври 2021 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 42-годишен мъж за две измами, извършени в условията на опасен рецидив.

На 14.10.2021 г. в търговски център на бул. „Ситняково“, гр. София, обвиняемият А.Б. измамил продавачка на щанд за бижута, че познава собственика на бижутерията и че ще вземе 4 гривни и едно колие на обща стойност 1226 лева, за да ги покаже на съпругата си и след това ще дойде да ги заплати.

На 17.10.2021 г., на бензиностанция в ж.к. “Люлин 5“,  в гр. София, обвиняемият заблудил касиерка, че управителят на обекта му дължи пари и че в телефонен разговор са се разбрали, С.Т. да му даде 600 лева от служебните пари. Малко след като А.Б. си тръгнал с парите, жената разбрала, че е измамена.

Срещу А.Б. са образувани две досъдебни производства за престъпление по чл. 211, предл. 2-ро, вр. чл.  209, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „А” НК и за престъпление по чл. 211 вр. чл. 209, ал.1 вр. чл. 29, ал. 1, б. ”А” от НК . Двете престъпления са извършени в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан многократно на „лишаване от свобода“ по обвинения за измами.

Предвид възможността обвиняемият да извърши друго престъпление, прокурор от Софийска районна прокуратура е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.Б.