Мъж е осъден на затвор за шофиране след употреба на алкохол по обвинение на Софийска районна прокуратура

20 Октомври 2021 г.

По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден 33-годишен мъж за шофиране след употреба на алкохол.

На 28.07.2019 г. около 05,30 часа, докато шофирал лек автомобил марка „Фолксваген“ по улица „Любляна“, в гр. София, Й.Г. бил спрян за полицейска проверка. Тъй като миришел на алкохол, униформените му направи тест с „Дрегер 7410+“, който отчел положителен резултат. Тестван е и в болница и резултатите показали, че е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 0, 5 на хиляда, а именно – 0,89. Деянието е извършено след като Й.Г. е бил осъден за идентично престъпление година и 2 месеца преди това. Той е многократно осъждан.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343б, ал. 2 от НК.  В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи.

С присъда на Софийски районен съд Й.Г. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца , което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „общ“ режим, глоба в размер на 600 лева и лишаване от право да управлява МПС за година и половина.