Софийска районна прокуратура задържа до 72 часа рецидивист за кражба

29 Септември 2021 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 34-годишен мъж за кражба, извършена в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ НК.

Преди обяд на 26.09.2021 г. в гр. София, от паркинг на магазин „Л.“ на бул. „Васил Левски“ обвиняемият С.А. откраднал раница, в която е имало телефон, връхна спортна дреха и кубчета „Рубик“ от владението на М.Д.

Деянието е било извършено при условията на опасен рецидив, тъй като през 2017 г. след споразумение С.А. е осъден за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца, което да бъде изтърпяно в затвор при първоначален „строг“ режим. С.А. е осъждан 5 пъти за грабеж и 2 пъти за кражба.

За престъплението, което сега е извършил обвиняемият, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години.

Предвид криминалното му минало и опасността деецът да извърши друго престъпление или да се укрие, наблюдаващият прокурор е постановил задържане за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.