По внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт, мъж обвинен в кражба, е осъден ефективно на 5 години „лишаване от свобода“

7 Юни 2021 г.

На 03.01.2021 г. около 16.30 часа в магазин за хранителни стоки, намиращ се в гр. София, ж.к. „Люлин“ до бл. 119, подсъдимият Т. Т. на 42 години, е отнел чужди движими вещи – портмоне от шушлякова материя на стойност 3,00 лева, съдържащо сумата от 1600,00 лева – всичко на обща стойност 1603,00 лева, собственост на А. Г.. от владението на същото, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условието на опасен рецидив след като подсъдимия Т. Т. е осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година.

Осъществените от Т. Т. деяния разкриват изключително висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е действал виновно, с пряк умисъл, като съзнавал общественоопасния характер на деянието си и е предвиждал произтичащите от него общественоопасни последици.

По случая е образувано наказателно производство, проведено под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура, като в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаните по-горе деяния е именно Т. Т.

Разследването е приключило с внасянето на обвинителен акт срещу подсъдимия за престъпления по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „А“ от НК.

С присъда на Софийски районен съд подсъдимият Т. Т. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален строг режим.