По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдим за кражба и държане на високорискови наркотични вещества

23 Октомври 2020 г.

По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е признат за виновен подсъдимият С. Н. за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 194, ал. 1 от НК и за престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

На 27.02.2018 г., около 13,30 ч., в гр. София, от лек автомобил паркиран в ж.к. „Гео Милев“, чрез използване на неустановено техническо средство, С. Н. отнел чужди движими вещи – раница, съдържаща парична сума от 10 000 лева, преносим компютър, таблет, мобилен телефон и външен хард диск, всички вещи на обща стойност 16 038,80 лева, от владението на собственика им К. Г., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

На 01.03.2018 г., около 19,00 ч., в жилище на бул. „Данаил Николаев”, гр. София, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, подсъдимият държал високорискови наркотични вещества – кокаин с общо тегло 3,38 грама, на обща стойност от 492,85 лева. Като кокаинът е високорисково наркотично вещество, което подлежи на контрол съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и е в списъка „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарна медицина”.

 Софийски районен съд е постановил присъда, с която е признал за виновен подсъдимия С. Н. по повдигнатите му от Софийска районна прокуратура обвинения, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, с изпитателен срок от три години, както и „глоба“ в размер на 2000 лева.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.