Прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа рецидивист за кражба

22 Октомври 2020 г.

На 21.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия А. Ш., на 30 години, за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1 б. ‚Б“, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Той е обвинен в това, че на 31.05.2020 г. в автобус в гр. София, в съучастие с неустановено по делото лице, отнел чужди движими вещи - портфейл на стойност 20 лева и намиращата се в него сума от 250 лева, собственост на Р. А., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги  присвои. А. Ш. и другото лице влезли заедно в автобуса, А. Ш. седнал на седалка, зад тази, на която стояла Р. А. Другото лице заставайки по начин непозволяващ останалите пътници да виждат действията на А. Ш. заговорил пострадалата, с което я принудил да се обърне с гръб към чантата си. В този момент А. Ш. бръкнал в чантата на Р. А. и взел портфейла ѝ.

Деянието А. Ш. е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. Престъплението, за което той е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от две до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 21.10.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа. Предстои утре да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.