Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал след употреба на наркотични вещества

8 Юли 2020 г.

На 08.07.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Александър Д. за това, че управлявал моторно превозно средство, след употреба на наркотични вещества - метамфетамин и тетрахидроканабинол, включени в списъка на наркотичните вещества с висока степен на риск за общественото здраве - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 10.04.2020 г., около 11.00 ч., обвиняемият Александър Д. управлявал лек автомобил в гр. София, по бул. „Европа”. Той бил спрян за извършване на проверка от служители в отдел „Пътна полиция“ при СДВР. По време на проверката Александър Д. бил изпробван с техническо средство за установяване употребата на наркотични вещества „Дрегер Дръг тест 5000“, като извършената проба отчела положителен резултат за употреба на наркотични вещества - амфетамин и метаамфетамин. На обвиняемият бил съставен акт за установяване на административно нарушение и бил издаден талон за медицинско изследване. Александър Д. бил придружен от полицейските служители до болнично заведение, където дал проби за изследване. От представените за анализ проби било установено, че Александър Д. е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - метамфетамин и тетрахидроканабинол, които са високорискови наркотични вещества, включени в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение във ветеринарната и хуманитарната медицина“.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било, че Александър Д. е осъждан, спрямо него била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои делото да продължи в съда.