Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди

16 Юни 2020 г.

На 16.06.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Петър П. за това, че причинил на С. И. средна телесна повреда, като деянието е извършено по хулигански подбуди - престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр.чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 05.11.2019 г., около 22:00 ч., обвиняемият Петър П. обикалял около денонощен магазин в с. Казичене и видимо ядосан ритал кошчета за боклук. На 06.11.2019 г., около 02:10 ч., там се намирали И. И., С. И., Н. Н. и Ю. Н., когато Петър П. се върнал пред магазина и нанесъл удар с твърд предмет в областта на главата на И. И., след което избягал. Около 02:30 ч. С. И. се запътил към дома си. На около 50 метра от дома му, обвиняемият се приближил до С. И., като носел маска на главата /но въпреки това С. И. го разпознал по дрехите и видимата част от лицето/. Петър П. замахнал с твърд предмет и нанесъл удар в областта на лицето на С. И., от който същият паднал на земята. Ударът се чул от И. И., Н. Н. и Ю.Н., които веднага се запътили към мястото и видели С. И. паднал на земята. С. И. им казал, че Петър П. го е ударил с нещо като бухалка и е избягал. На място били извикани бърза помощ и служители на 08 РУ-СДВР. След като намиращите се там лица разказали за случая на полицейските служители, забелязали Петър П. със същите дрехи и маска да стои на около 50 метра от тях. Обвиняемият тръгнал да бяга, но бил задържан от полицейските служители. С гореописаните действия Петър П. причинил на С. И. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на носните кости с изместване на носната преграда, реализирало медико-биологичния признак постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, като деянието е извършено по хулигански подбуди, на публично място, безпричинно, без наличие на личен мотив, като по този начин грубо е нарушил обществения ред и е изразил явното си неуважение към обществото.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че обвиняемият е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото срещу Петър П. да бъде насрочено за разглеждане в съда.