Софийска районна прокуратура приключи разследване за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери

16 Юни 2020 г.

На 16.06.2020 г. Софийска районна прокуратура приключи разследване и внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Кирил У. за престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. ал.1, във вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В ГДБОП била получена оперативна информация, че в база на фирма „Н.“, находяща се в гр. София, ще пристигне товарен автомобил, за който се предполага, че може да превозва акцизни стоки без бандерол. На 04.10.2019 г. служители на ГДБОП и служители на Агенция Митница, започнали наблюдение на адреса. Около 05.00 ч. служители на ГДБОП забелязали камион да влиза в базата, който паркирал пред едно от складовите помещения, а друго МПС спряло в близост до него. Служителите на ГДБОП влезли в склада, непосредствено след тях влезли и служителите на Агенция Митници. На място били  установени обвиняемият Кирил У., заедно с Г. Ц. и Д. К., които били с поставени на ръцете ръкавици и разтоварвали стока от камиона. При извършеното претърсване и изземване в складовото помещение, била установена паркирана товарна композиция състояща се от влекач и полуремарке. В полуремаркето били установени кашони и стекове с цигари без акцизен бандерол - 401 410 броя, на обща стойност 3 010 575,00 лв. (три милиона десет хиляди петстотин седемдесет и пет лева), и размер на неплатения акциз 1 629 724,60 лв. (един милион шестстотин двадесет и девет хиляди седемстотин двадесет и четири лева и шестдесет стотинки), когато такъв /бандерол/ се изисква съгласно Закона за акцизите и данъчните складов и предметът на престъплението е в големи размери.

Спрямо обвиняемия Кирил У. е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“. Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.

На 29.05.2020 г. съучастниците на Кирил У. – Г.Ц. и Д. К., са сключили споразумение със СРП, като на всеки от тях е определено наказание три години лишаване от свобода, което е отложено за срок от пет години  и лишаване от право да упражнява търговска дейност свързана с акцизни стоки за срок от 3 години и 6 месеца.