Обвиняем за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта 2,06 на хиляда е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

11 Юни 2020 г.

   На 11.06.2020 г. Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Божидар Г., за това, че е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,06 на хиляда, установено по надлежен ред, с протокол за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

   На 09.04.2020 г., около 14.40 ч., обвиняемият Божидар Г. управлявал лек автомобил в гр. София, по ул. „Св. Георги Софийски“. По това време пред болница находяща се на същата улица, се намирал С. И., който бил шофьор в болницата. С. И. седял в паркиран служебен лек автомобил, когато Божидар Г. преминал с управлявания от него лек автомобил и ударил задната броня служебния автомобил. Божидар Г. спрял управлявания от него лек автомобил, слязъл и направил опит да се отдалечи от местопроизшествието. С. И. го настигнал и видял, че обвиняемият е във видимо нетрезво състояние. Двамата се върнали при автомобилите и С. И. подал сигнал за случая на телефон 112. На място били изпратени служители в отдел „Пътна Полиция“-СДВР, които извършили проверка на Божидар Г. с техническо средство за установяване употребата на алкохол „Дрегер 7510“, като извършената му проба отчела резултат от 2,20 промила алкохол в издишания въздух. На Божидар Г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване. След това той бил отведен от полицейските служители до болнично заведение, където дал проби за химическо изследване. От извършеното изследване на представените за анализ проби се доказва наличие на алкохол в кръвта на Божидар Г. 2,06 на хиляда.

   По случая било образувано досъдебно производство. Установено било, че обвиняемият Божидар Г. е осъждан, спрямо него била взета мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои делото да продължи в съда.