Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, шофирал с алкохол в кръвта си, без свидетелство за управление на МПС и с чужд регистрационен номер

9 Юни 2020 г.

   С внесен от Софийска районна прокуратура на 09.06.2020 г., обвинителен акт, Лъчезар П., е обвинен в това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно - 1.61 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК; управлявал моторно превозно средство в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. ал.1 от НК; както и за това, че си служил с табела с регистрационен номер, издадена на друго моторно превозно средство – престъпление по чл. 345, ал. 1, пр. 1 от НК.

  Обвиняемият Лъчезар П. е неправоспособен като водач на МПС. По отношение на него било издадено наказателно постановление на СДВР, отдел „Пътна Полиция“, влязло в законна сила на 22.04.2020 г. На 09.05.2020 г. около 17.15 ч. Лъчезар П. управлявал лек автомобил в гр. София, по ул. „Кукуш”, когато полицейски служители при 03  РУ-СДВР спрели за проверка управлявания от него автомобил. Те поискали от обвиняемия да представи свидетелство за управление на МПС, но Лъчезар П. не го представил. При извършена справка от полицейските служители в оперативна дежурна част на отдел „Пътна Полиция“-СДВР било установено, че Лъчезар П. не притежава валидно свидетелство за управление на МПС. Полицейските служители потърсили съдействие и на мястото пристигнал екип на отдел „Пътна Полиция“, който извършил проверка за наличие на алкохол в кръвта на обвиняемия с алкотест „Дрегер“, като пробата отчела 2.26 промила в издишания въздух. На Лъчезар П. бил издаден талон за химическо изследване. От извършеното изследване на представените за анализ проби се доказва наличие на алкохол в кръвта на Лъчезар П. 1,61 на хиляда. След извършена проверка, от пристигналия на място екип на отдел „Пътна Полиция“, било установено, че Лъчезар П. управлявал лекия автомобил с табела с регистрационен номер, която е  издадена на друго моторно превозно средство.

   Предстои наказателното производство срещу Лъчезар П. да продължи в съда.