Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа рецидивист за опит за извършване на поредна кражба

9 Юни 2020 г.

На 08.06.2020 г. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа обвиняемия Иван С. за това, че:

На 07.06.2020 г., около 18:30 ч., в град София, от апартамент на ул. „Панагюрище“, чрез повреждане на преграда здраво направена за защита на имот /направил отвор на входна врата/, направил опит да отнеме чужди движими вещи – два броя водомери, медни тръби за климатик, дискове за ъглошлайф, от владението на Г.М., без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини – бил задържан от Г.М. и деянието е извършено при условията на опасен рецидив - извършил престъплението след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и извършил престъплението след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и б. „Б“, вр. чл. 18, ал. 1 НК. За извършеното от Иван С. престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.

По случая е образувано досъдебно производство, в хода на което е установено, че обвиняемият е многократно осъждан, като седемнадесет пъти е осъждан за престъпления против собствеността - Раздел I „Кражба“.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 08.06.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Иван С. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.