По искане на Софийска районна прокуратура трима обвиняеми за кражба остават в ареста

8 Юни 2020 г.

По искане на Софийска районна прокуратура съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите Стоян Б., Огнян К. и Бойко Г. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4, вр.чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2, вр. ал. 2 от НК.

На 28.05.2020 г. около 23:30 ч. в гр. София, от строителен обект, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот /срязани метални планки на катинари, счупен катинар на брава на врата/, чрез използване на техническо средство /флекс/, и чрез използване на МПС, тримата обвиняеми, в съучастие като съизвършители, отнели чужди движими вещи - 2 бр. циркуляри, 3 бр. ъглошлайф, перфоратор, гайковерт, къртач и др. вещи, от владението на П. К. /управител на „Б.В.“ ООД/, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. Стоян Б. е извършил деянието при условията на повторност, след като бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление. Огнян К.  е извършил деянието при условията на опасен рецидив, след като бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по малко от една година и след като е бил осъждан два или повече  пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

С постановление на Софийска районна прокуратура от 04.06.2020 г. тримата обвиняеми са били задържани за срок до 72 часа. Предвид високата степен на обществена опасност на деянието и извършителите, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми, което е било уважено.