По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъден мъж, причинил тежка и средна телесна повреда по непредпазливост

8 Юни 2020 г.

По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъден подсъдимият Андрей Д., на 60 години, за това, че:

На 16.02.2019 г., около 08:05 ч., в гр.София, по ул. „Хенрик Ибсен”, на около 200 м. след ул. „Никола Крушкин - Чолака”, при управляване на моторно превозно средство - товарен автомобил, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2, изр. 2 от Закона за движение по пътищата: „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.” и по непредпазливост причинил на А. А. тежка телесна повреда, изразяваща се в открито многофрагментно счупване на костите на лявата подбедрица в горната част с размачкване на меките тъкани и лезия на а. поплитеа син., наложило извършване на ампутация на подбедрицата поради нарушено кръвоснабдяване, довело до „загуба на левият долен крайник“ и средна телесна повреда, изразяваща се в открито счупване на лявата бедрена кост, довело до „трайно затруднение на движенията на левият долен крайник за срок по-дълъг от 30 дни - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б“,пр. 1 и пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

На 03.06.2020 г. съдът одобри споразумение и наложи на подсъдимия Андрей Д. наказание от две години „лишаване от свобода“, с изпитателен срок от пет години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година.

Споразумението е окончателно и има сила на влязла в сила присъда.