Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества

8 Юни 2020 г.

На 05.06.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Димитър Х., за това, че без надлежно разрешително, издадено съгласно Закона за контрол на наркотичните, вещества и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество – коноп, с нето тегло 54,06 (петдесет и четири грама и шест стотни) грама, със съдържание на наркотично действащ компонент – тетрахидроканаинол 13% на стойност 324,36 (триста двадесет и четири) лева - престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК.

На 13.02.2020 г., около 16:00 ч., обвиняемият Димитър Х. се намирал в гр. София, кв. „Дървеница“. По същото време и на същото място полицейски служители на 07 РУ-СДВР забелязали съмнителното поведение на обвиняемия и решили да го проверят. При извършения личен обиск на Димитър Х. в предната част на панталона му бил намерен и оттам иззет плик, съдържащ растителна маса, за която обвиняемият заявил, че е коноп. В хода на разследването се установило, че намерената у Димитър Х. растителна маса представлява коноп с нето тегло 54,06 (петдесет и четири грама и шест стотни) грама, със съдържание на наркотично действащ компонент – тетрахидроканаинол 13% на стойност 324,36 (триста двадесет и четири) лева. Конопът е включен в Приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични – Списък І “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Димитър Х. била взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“. Предстои делото да продължи в съда.