Обвиняем за кражба е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

4 Юни 2020 г.

   На 04.06.2020г Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Николай П. за това, че от каса монтирана в търговски обект, чрез използване на техническо средство - ключ, отнел чужди движими вещи на обща стойност 4560,15 лева /четири хиляди петстотин и шестдесет лева и петнадесет стотинки/, собственост на ЕТ „П.Д.М.“, от владението на Д.М., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.  195 ал. 1, т.4, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

   Д.М. бил собственик и управител на  магазин за хранителни стоки „Д.“, находящ се в гр.София, ж.к. „Люлин“. Освен търговски помещения, магазина разполагал и със складово помещение. В посоченото складово помещение, била поставена метална каса, в която Д.М. съхранявал оборотни средства. Обвиняемият Николай П. изпълнявал работа по доставка на стоки. На 08.01.2020 г. около 16.00 ч., М.Б. - служител в магазина, била на смяна в магазин „Д.“, там бил и Д.М. По същото време в магазина дошъл Николай П. и казал на Д.М., че следва да вземе предходно доставени счупени яйца. Д.М. предоставил на обвиняемия достъп до складовото помещение, където същия трябвало да отдели бракуваните яйца, но не останал в помещението заедно с обвиняемия. В складовото помещение Николай П. решил да отнеме оборотните парични средства, които се съхранявали в метална каса. За отключването на бравата на касата, обвиняемият използвал техническо средство - ключ, който се намирал в ключалката. След отключването, Николай П. отворил вратата на касата и взел от вътрешността ѝ чанта на стойност 3,50 лева и намиращата се в нея парична сума от 4556,65 лева. След като взел чантата с паричните средства, Николай П. побързал да напусне складовото помещение и тичайки излязъл от търговския обект и се отдалечил. При напускането на магазина, носейки в ръцете си чантата с паричните средства, обвиняемият бил забелязан от М.Б., която се намирала извън търговския обект. Тя незабавно уведомила Д.М., той от своя страна се опитал да настигне обвиняемия, но не успял. След това Д.М.  уведомил полицейските органи на 09 РУ-СДВР.

   По случая било образувано досъдебно производство. На 04.06.2020 г. срещу Николай П. е внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.