Софийска районна прокуратура ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за закана с убийство и причиняване на леки телесни повреди на полицейски органи

4 Юни 2020 г.

   На 04.06.2020 г. Софийска районна прокуратура ще внесе искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Ивайло Г. На 03.06.2020 г. с постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура той е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

   На 02.06.2020г. в гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“, се заканил с убийство на Н.А., като отправил обиди към нея и ѝ казал „ще те убия, без мен не може да се оправиш“, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК. На горепосочената дата и място обвиняемият причинил на полицейски орган – старши полицай Е.Б. при 05 РУ-СДВР, при изпълнение на службата ѝ лека телесна повреда, изразяваща се в травматичен оток на дясната скула и прилежащата част от дясната буза, травма на гръдния кош и две кръвонасядания по задната повърхност на лявото бедро в горната му част, като я ударил с юмрук в областта на дясната буза и в областта на гръдния кош, и я ощипал многократно в областта на лявото бедро, като травматичните увреждания причинили болка и страдание – престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 4 вр. чл. 130, ал. 2 от НК. Ивайло Г. е обвинен и в това, че на същата дата и място причинил на полицейски орган – полицай Н.К. при 05 РУ-СДВР, при изпълнение на службата му лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на лявата мишница с кръвонасядане и оток на меките тъкани, като го ударил с юмрука на дясната си ръка в областта на лявата мишница, като травматичните увреждания причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 3 вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

   По случая е образувано досъдебно производство, в хода на което е установено, че обвиняемият  Ивайло Г. е осъждан. На 03.06.2020г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Ивайло Г. за срок до 72 часа. Днес ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.