Ефективно наказание лишаване от свобода след одобрено от съда споразумение на рецидивист със Софийска районна прокуратура

3 Юни 2020 г.

Десет месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим е наказанието на 24-годишния Георги Ф. за това, че:

На 06.04.2020 г., в гр. София, на ул. „Черковна“, от аптека „Т.“, е направил опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 128,79 /сто двадесет и осем лева и седемдесет и девет стотинки/ лева, собственост на „Т.Т.“ ООД, от владението на Ц.Л. – фармацевт в аптека, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини. Деяниято е извършено при условията на опасен рецидив, след като Георги Ф. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода за срок от една година и седем месеца. Престъплението е квалифицирано по чл. 196, ал. 1, т. 1 вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от НК.

Наказанието на подсъдимия Георги Ф. е определено, след като той се признал за виновен и е сключил споразумение със Софийска районна прокуратура. На 28.05.2020 г.  с определение на Софийски районен съд споразумението е било одобрено.

Споразумението не подлежи на въззивна и касационна проверка и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.