Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу обвиняем, който противозаконно лишил жена от свобода

22 Май 2020 г.

Софийска районна прокуратура внесе в СРС обвинителен акт срещу Любомир И. за това, че в мазе от къща находяща се в ж.к. “Бъкстон“ противозаконно лишил Ж.Г. от свобода – не ѝ позволил да излезе от мазето, като я държал затворена против волята ѝ, до идването на полицейски служители, които извели Ж.Г. от мазето – престъпление по чл. 142а, ал. 1 от НК.

Пострадалата Ж.Г. и обвиняемият Любомир И. имали връзка от 2017 г. Към края на 2018 г., Любомир И. живеел в стая в мазе, находящо се в гр.София, ж.к. Бъкстон. На 30.12.2018 г., около 20:30 ч. Ж.Г. отишла при обвиняемия на посочения по-горе адрес. Любомир И. бил видимо употребил алкохол. Внезапно поведението на Любомир И. към Ж.Г. се променило и той започнал да заплашва, че ще я убие. Тя се изплашила и пожелала да си тръгне, но обвиняемият не позволил. Любомир И. започнал да нанася удари в областта на главата и ребрата на Ж.Г., като я притискал към леглото. Казвал ѝ, че няма да си тръгне жива. Почти през цялото време Любомир И. запушвал устата на пострадалата, за да не може тя да вика. Вратата на помещението била затворена през цялото време. Всеки опит от страна на Ж.Г. да избяга бил съпроводен с нанасяне на удари. Физическото насилие продължило около един час. В един момент обвиняемият подал мобилния телефон на Ж.Г. и я накарал да изтрие всичките им снимки заедно. Ж.Г. успяла да напише съобщение на майка си с текст „Помогни ми“. Майката на Ж.Г. знаела къде е дъщеря ѝ, с кого, както и адреса на обвиняемия. Тя веднага подала сигнал на телефон 112 и тръгнала към мястото. Около 22:00 ч. полицейски служители при 06 РУ-СДВР отишли на адреса и установили пострадалата и Любомир И. Ж.Г. заявила, че била бита от обвиняемия и държана на сила от него, тъй като същият не ѝ позволявал да си тръгне. Полицейските служители извели Ж.Г. от мазето, а Любомир И. бил задържан от органите на МВР и откаран в 06 РУ-СДВР.

Предстои делото да продължи в съда.