Прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа обвиняем за блудство

20 Май 2020 г.

На 19.05.2020 г. с постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура обвиняемият Петър Г., на 33 години, е задържан за срок до 72 часа. По воденото досъдебно производство на обвиняемия са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 150 ал.1 от НК за това, че:

На 18.05.2020 г. около 17:00 ч. в гр.София , в ж. к. “Люлин”, на спирка на масовия градски транспорт, извършил действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14- годишна възраст, чрез използване на сила – застанал плътно зад гърба на Д.А., която стояла права на предпоследната врата на тролейбус и чакала да слезе, след което извършил блудствени действия спрямо нея.  Д.А. се развикала и се отдръпнала настрани, в този момент тролейбусът спрял на спирката и вратата се отворила, Петър Г. слязъл, Д.А. слязла след него. Петър Г. опитал да я хване за ръцете, но тя ги отдръпнала, и тръгнала да пресича бул. „Захари Стоянов“. Обвиняемият тръгнал след нея, като ѝ отправил нецензурни реплики.  Д.А. продължила да вика, и в този момент Петър Г. бил задържан от намиращите се в близост полицейски служители на 09 РУ – СДВР.

По случая е образувано досъдебно производство, в хода на което е установено, че обвиняемият Петър Г. е многократно осъждан за различни престъпления против личността и собствеността. За извършването от него престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 19.05.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането, на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.