Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа рецидивист за опит за кражба

20 Май 2020 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от НК. Привлечен в качеството на обвиняем е Стефан Д., на 26 години, за това, че:

На 19.05.2020 г., около 03:25 ч., в гр. София, бул. „Цариградско шосе“, в близост до сградата на „Т.М.Л.“, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и чрез използване на техническо средство – лост, тип „кози крак“, направил опит да отнеме чужда движима вещ – монетник за вендинг машина, собственост на „Т.“ ЕООД, от владението на Т.К. управител на дружеството, без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои. Опитът останал недовършен поради независещи от Стефан Д. причини, той бил установен и задържан в непосредствена близост до местопроизшествието от полицейски служители при 07 РУ-СДВР. По досъдебното производство е установено, че обвиняемият е многократно осъждан. Настоящото деянието Стефан Д. е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по реда на чл. 66 от НК. За извършеното от Стефан Д. престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от три до петнадесет години.

Предвид високата обществена опасност на извършителя, на 19.05.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането, на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.