Oбвиняем за причиняване на тежка телесна повреда е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура

20 Май 2020 г.

Днес, 20.05.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Христо Г., на 34 години, за това, че чрез нанасяне на два удара с неустановен дървен предмет в главата на П.Х. и чрез нанасяне на удар с единия си крак в главата на П.Х., е причинил тежка телесна повреда на П.Х., изразяваща се в тежка черепно мозъчна травма, реализирала медикобиологичната характеристика постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота - престъпление по чл. 128, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

Обвиняемият Христо Г. живеел във фактическо съпружеско съжителство с М.П. в продължение на две години, като двамата се разделили през 2019 г. Впоследствие М.П. започнала да се среща с П.Х., което било известно на обвиняемия. На 14.08.2019 г., около 22:10 ч., Христо Г., докато управлявал автомобила си, видял М.П. и П.Х. Обвиняемият спрял автомобила си в близост до баничарница, находяща се в гр. София, ж.к. „Фондови жилища“, след което извадил от багажника на автомобила си неустановен дървен предмет и се насочил към стълбите на баничарницата, където се намирали М.П. и П.Х. След като стигнал до тях, обвиняемият нанесъл два удара с неустановения дървен предмет в главата на П.Х. и нанесъл един удар с единия си крак в главата на П.Х. Пострадалият П.Х. бил откаран в болнично заведение, за случилото се бил подаден сигнал в 02 РУ-СДВР. На 15.08.2019 г. Христо Г. бил задържан за срок до 24 часа със заповед за задържане по реда на ЗМВР. Чрез нанесените удари Христо Г. причинил тежка телесна повреда на П.Х., изразяваща се в тежка черепно мозъчна травма – разкъсно-контузна рана в дясната теменна област на главата, разкъсно-контузна рана в дясната челна област на главата, охлузване с оток в ляво челно слепоочно, кръвонасядане на клепачите на лявото око, линейно счупване на костите на черепа вляво слепоочно теменно, остър кръвоизлив над твърдата мозъчна обвивка, тежък травматичен кръвоизлив под меките мозъчни обвивки, контузия вляво теменно в границите на мозъчната кора - реализирали медикобиологичната характеристика постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 20.05.2020 г. срещу обвиняемия Христо Г. е изготвен обвинителен акт. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.