Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за причиняване на средна телесна повреда на пешеходка

4 Май 2020 г.

Днес, 04.05.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Светослав П. за това, че при управляване на моторно превозно средство, нарушил правила предвидени в Закона за движението по пътищата, а именно: чл. 6, т.1, чл. 12, ал. 1 и чл. 120, ал. 1 от ЗДвП, като на пешеходна пътека, отнел предимството на пресичащата С.Ц. и реализирал пътнотранспортно произшествие с нея, при което по непредпазливост ѝ причинил средна телесна повреда - престъпление по чл. 343, ал. 3 предл. последно, б. "А", пр. 2, във вр. ал. l, б. "Б", пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

На 02.05.2019 г., около 10:25 ч., в гр. София, обвиняемият Светослав П. управлявал лек автомобил на кръстовището, сключено от бул. „Възкресение“ и бул. „Вардар“. Движението на превозни средства и пешеходци през кръстовището било регулирано със светофарни уредби, като на кръстовището имало и обозначени пешеходни пътеки. Обвиняемият се движел със скорост от 26,7 км/ч. приближавайки към кръстовището с бул. „Вардар“. Светослав П. искал да извърши маневра завой на ляво, преминал от дясната страна на всички изчакващи разрешителен сигнал автомобили и навлязъл в кръстовището на червен сигнал. В това време, С.Ц. като пешеходец, предприела пресичане по пешеходна пътека на разрешителен сигнал за пешеходци. Светослав П. не намалил скоростта си и не пропуснал пресичащата по пешеходната пътека С.Ц., а продължил да изпълнява предприетата от него маневра. В момента, в който С.Ц. била изминала около 5 м. от тротоара, настъпил удар между лекия автомобил, управляван от обвиняемия и тялото на С.Ц.  Автомобилът с предната си дясна част, ударил тялото на С.Ц. Вследствие на удара, тялото на С.Ц. било качено на предния капак на автомобила. След удара, тялото ѝ било отхвърлено напред и в дясно от автомобила. Светослав П. спрял и отишъл при пострадалата, за да провери състоянието ѝ. ПТП било възприето от свидетели, които подали сигнал за настъпилото произшествие на тел. 112.  На място пристигнала линейка, която закарала С.Ц. в болнично заведение в гр.София. В хода на разследването се установило, че в резултат на реализираното ПТП, С.Ц. е получила счупване на голямопищялната кост на дясната подбедрица в горната трета, което ѝ е причинило средна телесна повреда по смисъла на чл. 129, ал. 2 във връзка с ал. 1 НК, а също и „мозъчно сътресение и разкъсно-контузна рана на главата“, които поотделно са ѝ причинили „временно разстройство на здравето, неопасно за живота“. С действията си обвиняемият Светослав П. е нарушил чл. 6, т.1, чл. 12, ал. 1 и чл. 120, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.

Предстои делото срещу обвиняемия Светослав П. да продължи в съда.