Софийска районна прокуратура предаде на съд 16 годишен за грабеж

30 Април 2020 г.

На 30.04.2020г Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Николай Я., за това, че като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението  на извършеното и да ръководи постъпките си, е отнел чужди движими вещи: 1 /един/ брой мобилен телефон на стойност 64,00 лева от владението на М.И., с  намерение противозаконно да го присвои, като  употребил за това сила – престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр  чл. 63, ал. 1, т. 3  от НК.

На  03.01.2020г.  вечерта М.И. чакала автобус за с. Казичене на автобусна спирка намираща се на бул. „Искърско шосе“ в гр. София, а в ръцете си държала мобилен телефон на стойност 64,00 лева. Около  20.40 часа на същата дата обвиняемият Николай Я. се придвижил към спирката и забелязал, че М.И. държи в ръце мобилен телефон, след което решил да го издърпа от ръцете ѝ и да избяга. В изпълнени на замисленото в момента, в който Николай Я. приближил М.И. без да се бави издърпал със сила мобилния телефон от ръцете на М.И. и избягал с телефона. Поради случилото се М.И. подала сигнал на телефон за спешни повиквания 112. 

По случая било образувано досъдебно производство. В хода на разследването под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура обвиняемият Николай Я. бил установен. Спрямо него била наложена мярка за неотклонение „Надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“. Предстои делото да продължи в съда.