Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем, който се е ползвал от неистински документ за придобит трудов стаж

13 Април 2020 г.

На 13.04.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Сандо З. за това, че съзнателно се е ползвал, чрез представянето пред Р. Д. - инспектор в ТП на НОИ - София област,  от неистински официален документ- образец УП-3, на който е придаден вид, че е бил издаден от „Х.С.” ЕООД гр. Пловдив, удостоверяващ данни за придобит трудов стаж и деянието е извършено с цел имотна облага - получаване право на парична пенсия - престъпление по чл. 316 вр. чл. 308 ал. 3 т. 2 вр. ал. 2 вр. ал. 1 НК.

На 05.09.2017 г. обвиняемият Сандо З. се явил в гр.София, в сградата на ТП на НОИ – София област и представил пред Р. Д. – инспектор в „Приемна и архив“ в ТП на НОИ – София, набор от писмени документи. Целта му била чрез представянето на тези документи да придобие право на парична пенсия, като удостовери придобит трудов стаж. Между представените документи бил и образец УП-3., издаден от „Х.С.” ЕООД гр. Пловдив. След извършена проверка се породили съмнения относно истинността на този писмен документ и вследствие на това било образувано досъдебно производство.

В хода на проведеното разследване се установило, че Сандо З. не е работил в „Х.С.“ ЕООД гр. Пловдив и образец УП-3, ползван от него не е издаден от търговското дружество и не е бил подписан от ръководителя му. Безспорно е доказано, че процесният документ представлява неистински официален документ, на който е бил придаден вид, че е бил издаден от „Х.С.” ЕООД гр. Пловдив и подписан от ръководителя на търговското дружество. Сандо З. е представил документа, удостоверяващ данни за придобит трудов стаж, с цел имотна облага – получаване право на парична пенсия.

Разследването е приключило, като на 13.04.2020 г. е изготвен и внесен в съда обвинителен акт срещу обвиняемия Сандо З.