По искане на Софийска районна прокуратура е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за нарушаване на противоепидемични мерки

13 Април 2020 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 355, ал. 2 НК, в хода на което в качеството на обвиняем е привлечен Янко П. за това, че: на 05.04.2020 г., около 15:00 часа в гр. София, по време на пандемия и извънредно положение, свързано със смъртни случаи, е нарушил въведени със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични правила и мерки против разпространението на заразна болест по хората - във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавирустна инфекция „COVID-19“, като след пристигането на 29.03.2020 г. от държава с регистриран случай на COVID-19 - Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, не спазил срока на 14-дневна карантина в дома си – гр. София, ж.к. „Канала“ и след като напуснал адреса, на който се изпълнявала карантината, пребивавал на обществено място по смисъла на §1а от Допълнителните разпоредби на Закона за здравето.

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като с определение на СРС от 11.04.2020 г., спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването по случая продължава.