Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт за шофиране след употреба на наркотични вещества

9 Април 2020 г.

На 09.04.2020г Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Тодор Д. за това, че управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – метамфетамин, амфетамин и тетрахидроканабинол, включени в Списък I на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични към чл.3, ал.2, т.1 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите – престъпление по чл.343б, ал.3 от НК.

На 12.10.2018г. около 03.45 часа в гр. София, ж.к. „Свобода“, полицейски служители от 02 РУ-СДВР, спрели за проверка лек автомобил управляван от обвиняемия Тодор Д. На полицейските служители им направило впечатление, че същият е видимо блед, неспокоен, превъзбуден и имал ясно изразено треперене на тялото. При последвалият разговор обвиняемият заявил, че е употребил наркотични вещества. За установеното полицейските служители поискали съдействие от служители на Отдел „Пътна полиция“-СДВР. Малко след това на място пристигнал екип, който тествал Тодор Д. с техническо средство “Дрегер Дръг Чек 3000”, като уредът отчел положителен резултат за употреба на наркотичните вещества  метамфетамин, амфетамин и тетрахидроканабинол. След това Тодор Д. бил съпроводен до медицинско заведение в гр. София, където доброволно предоставил биологични проби за медицинско изследване за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, след което бил конвоиран до сградата на 02 РУ-СДВР, където бил задържан за срок до 24 часа. В хода на разследването се доказва употребата, от страна на обвиняемия Тодор Д., на следните наркотични вещества: амфетамин, метаамфетамин, тетрахидроканабинол и метадон. Установена била и употребата на лекарствено вещество от групата на бензодиазепините – клоназепам.

Разследването срещу обвиняемия Тодор Д е приключено, като на 09.04.2020г.  срещу него е внесен обвинителен акт. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.