Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за опит за извършване на въоръжен грабеж

9 Април 2020 г.

На 08.04.2020г Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Найден А. за това, че направил опит да отнеме чужди движими вещи собственост на "Н." ЕООД, парична сума в размер на две хиляди и двеста лева, от владението на И.Г., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това заплашване и сила, като деянието е останало недовършено по независещи от обвиняемия причини - престъпление по чл.198, ал.1, вр. чл.18, ал.1 НК.

На 13.02.2020г., около 23:06 часа  в гр.София, обвиняемият Найден А. взел решение да се облагодетелства неправомерно, прикрил лицето си до очите с червен шал и влязъл в търговски обект стопанисван от "Н." ЕООД. По това време на смяна в търговския обект бил И.Г. - продавач-консултант, който отговарял за наличния оборот, към този момент той възлизал на сумата от две хиляди и двеста лева. Непосредствено след като обвиняемият Найден А. поискал да закупи кутия с цигари, същият извадил от чантичката си носения от него пневматичен пистолет и го насочил към И.Г. с думите „Давай оборота!“. Тъй като пострадалият не реагирал, А. стрелял по него, като успял да го уцели няколко пъти (с кръгли пластмасови сачми с диаметър 6 мм), но И.Г. отново не се подчинил и взел намиращата се близо до него метална тръба, след което се насочил с нея към Найден А., като с действията си успял да прогони последния от търговския обект, който избягал в неизвестна посока.

В хода на разследването под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура обвиняемият Найден А. е установен и на 26.02.2020г. е задържан за срок от 24 часа. С определение на Софийски районен съд от 29.02.2020г. на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. За извършеното от обвиняемият Найден А. закона предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от три до десет години.