Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за кражба срещу 24 годишен мъж

6 Април 2020 г.

На 03.04.2020г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Борислав С. за това, че отнел чужди движими вещи, а именно 1 бр. телевизор и 1 бр. преносим компютър, от владението на Д. Г., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

На 23.12.2015г. около 10:00ч. в ж.к.”Люлин”, гр.София, обвиняемият Борислав С. бил заедно с Д.Г. и В.Ц. в близост до дома на Д.Г., където започнали да употребяват алкохол. Около 17.00ч. Д.Г. се прибрал в апартамента си, с помощта на обвиняемия  Борислав С. и В.Ц. Борислав С. предложил на В.Ц. да извършат кражба от жилището на Д.Г., но В.Ц. му отказал. Около 22.00ч. те напуснали апартамента, като В.Ц. излязъл първи, а Борислав С. - преди да излезе, взел от жилището взел 1 бр. телевизор и 1 бр. преносим компютър, които решил да продаде. Около 04.00ч. на 24.12.2015г. Д.Г. се събудил и установил, че от жилището му липсват вещи, за което уведомил органите на реда. В същият ден Борислав С. отишъл до  заложна къща в ж.к.“Света Троица“ и заложил за сумата от 100 лв. телевизора, след което отишъл и до офис на фирма, занимаваща се с продажба и сервиз на компютри, където заложил преносимия компютър за сумата от 50лв.  Движимите вещи били предадени доброволно от служителите в заложната къща и сервиза и впоследствие върнати на собственика Д.Г.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият Борислав С. е бил осъждан с влезли в сила присъди, както за кражба, така и измама. Междувременно Борислав С. бил осъден и за извършено от него престъпление на територията на Федерална Република Германия, за което му е наложено наказание лишаване от свобода от за срок от 10 години. Във връзка с искане на Върховна касационна прокуратура до Генералната прокуратура в Нюрнберг обвиняемият е бил екстрадиран на 05.02.2020г. с оглед личното му участието в настоящото наказателно производство.