На 01.04.2020г. Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу мотоциклетист, управлявал без регистрационни табели и след употреба на четири вида наркотични вещества

1 Април 2020 г.

   На 01.04.2020г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Софронии Х.,  за това че на 29.06.2017 г., по бул. „Гоце Делчев“ в гр. София е управлявал мотоциклет без регистрационни табели в нарушение на надлежния ред, регламентиран в Закона за движение по пътищата и съставлява престъпление по чл.345 ал.2 вр. ал.1 от НК. Спрямо обвиняемия е повдигнато и второ обвинение - за това че е управлявал мотоциклета след употреба на наркотични вещества – марихуана, амфетамин, метамфетамин и кокаин – престъпление по 343б ал.3 от НК.

   От материалите по делото е установено, че на 29.06.2017 г., около 20:10 часа, в района на кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и ул. „Кестенова гора“ в гр. София, при управление на мотоциклет без регистрационни табели, обвиняемият реализирал  пътнотранспортно произшествие с таксиметров автомобил.  В резултат на възникналото ПТП, Софронии Х. е транспортиран с линейка до болнично заведение. Полицейските служители посетили болницата, където бил настанен Софронии Х., но не са успели да го изпробват с техническо средство, тъй като той бил в реанимационна зала в тежко състояние с опасност за живота. В болницата му е взета кръв за химически анализ и е изготвена химическа експертиза, от която се установява комбинирана  употреба на четири високо рискови наркотични вещества, а именно: тетрахидроканабинол, амфетамин, метамфетамин и кокаин.

  Обвиняемият  Софронии Х. е осъждан с влезли в сила присъди, както за  държане на наркотични вещества, така и управление на лек автомобил след тяхната употреба. Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда.