Под ръководството и надзора на СРП в рамките на 7 дни беше установен, задържан и осъден битов крадец

14 Февруари 2020 г.

След постигнато на 12.02.2020 г. споразумение в досъдебното производство Софийски районен съд наложи на 29-годишния А. Ц. Х. наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 6 месеца, което ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

А. Ц. Х. е признат за виновен за това, че на 04.02.2020 г., от къща, находяща се в гр. София, ж.к. „Люлин“, чрез използване на техническо средство (дърво) и чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот (счупване на външна метална решетка на прозорец), отнел чужди движими вещи – множество машини и инструменти - на обща стойност 586,50 (петстотин осемдесет и шест лева и петдесет стотинки) лева - от владението на Д. Л. З., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив по смисъла на буква „А“ и буква“ Б от Наказателния кодекс -  след като А.Х. е осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 НК, и след като е осъждан два и повече пъти на „лишаване от свобода“ за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК и не са изтекли пет години от изтърпяване на наказанието по предишните присъди - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4, предлож. 2 вр.  чл. 194, ал. 1, вр, чл. 29, ал. 1, буква „А“ и буква „Б“ от Наказателния кодекс.

В рамките само на една седмица от извършване на престъплението бяха намерени всички противозаконно отнети вещи, като те бяха върнати на пострадалия.

Така постигнатото споразумение има последиците на влязла в сила осъдителна присъда и не подлежи на обжалване.