Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, добил известност в социалните мрежи с името „Александър Николов“, за извършена от него измама с предмет самолетни билети

26 Март 2018 г.

Свидетелката Я. Б. познавала обв. Спас Василев, тъй като му била учител по френски език от гимназията. Към 2011 г. Б. живеела в гр. Гренобъл, Франция, но подържала контакти със свои бивши ученици, включително и с обвиняемия, който й разказвал, че бил изкарал шестмесечен стаж на летището в гр. Женева /Швейцария/, както и че работел на летището в гр. София (което обстоятелство не отговаряло на истината).

На 20.11.2011 г. обв. Спас Василев се свързал с Б. чрез програмата „Скайп“, като я въвел в заблуждение, че разполага с оферта на авикомпанията „Air France“ за самолетни билети на атрактивни цени, по направление Лион-София - отворен билет /без предварително фиксирани дати/, на стойност 129 евро за билет. Обв. Спас Василев нямал връзка с „Air France“ – той не работел към тази компания, нито към друга авиокомпания или фирма, занимаваща се с продажба на самолетни билети и не разполагал с подобна оферта. Б. била заинтригувана от офертата и решила да се възползва от предложението на обвиняемия, като си поръча пет билета. Тя не се усъмнила в думите на обв. Василев, че работи на летище София, нито в истинността на предложената й оферта, тъй като имала добри впечатления от обвиняемия като ученик. Чрез три парични превода през системата Western Union от гр. Гренобъл, Република Франция, Б. превела на обв. Спас Василев сумата от общо 765 евро, за да си закупи пет отворени билета по направлението Лион - София - Лион.

За да не се усъмни Б. в неговите действия, на 25.11.2011 г., обв. Василев, изпратил на Б. съобщение по електронна поща, като потвърждение на резервираните самолетни билети със съответните номера на билетите. Тези номера съответствали на номера на действителни билети, издадени от Air France, но били използвани от други пътници през предходната 2010 година. Когато Б. решила да ползва билетите, за които била платила, се опитала /на неустановена дата през 2012 г. – след 26.09.2012 г./ да се свърже с обв. Василев, като всички нейни усилия в тази насока завършили неуспешно. Тогава Б. се обърнала към Air France и им дала номерата на самолетните билети, изпратени й от обв. Василев.  От авиокомпанията я уведомили, че номерата отговаряли на билети, издадени за други пътници през 2010 г. и понастоящем не могат да бъдат използвани.

Междувременно обв. Василев решил да си набави още средства по същия начин – заблуждавайки, че разполага с изгодни самолетни билети за различни дестинации. Обв. Василев, като клиент на „ПИБ“ АД, познавал свид. И. Р., който при провежданите служебни разговори споменал пред обвиняемия, че си търси самолетни билети. Обв. Василев обяснил на Р., че може да му помогне с намирането на по-добри оферти, като му заявил, че работи в Агенция за обслужване на полети. На неустановена дата през 2012 г. /но преди 30.03.2012 г./ обв. Спас Василев се свързал с Р., обяснявайки му, че може да му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа, по избор, срещу сумата от 500 лева, които билети Р. можел да ползва, когато пожелае. С оглед запазване на билетите, обв. Спас Василев заявил на Р., че е необходимо да му преведе авансово част от сумата, поради което Р. превел по сметка на Василев сумата от 90 лв.

След като получил тази сума, обв. Василев продължил да подържа контакт с Р., като в периода от 30.03.2012 г., до 10.06.2012 г. продължил да подържа вече възбуденото у него заблуждение - че ще му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа срещу сумата от 500 лева - като се свързал с него и му обяснил, че е нужно да получи още част от необходимата сума. Р. отново превел на Василев парична сума – този път в размер на 100 лв.

В периода от 10.06.2012 г. /когато получил втория паричен превод/, до 09.10.2012 г., обв. Спас Василев продължил да поддържа контакт с Р., уверявайки го, че с двата парични превода си е осигурил запазването на пакета самолетни билети, които може да ползва, когато пожелае. В този период Р. решил да пътува за гр. Дюселдорф, Германия, поради което се свързал с Василев и поискал четири самолетни билета за тази дестинация. Обвиняемият му обяснил, че за да може да се възползва от пакета самолетни билети, следвало да преведе сумата от още 300 лева. Мотивиран по този начин, Р. превел по сметката на Василев сумата от 300 лв., на 09.10.2012 г. Тъй като Р. не получил потвърждение за резервацията, на 12.10.2012 г. се опитал да се свърже с обв. Василев, но опитите му завършили безуспешно.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на СРП. В хода на производството на Василев е повдигнато обвинение по чл. 209, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК, като му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Разследването е приключено, като на 26.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Василев за описаното по-горе деяние.

Предстои делото срещу  Василев да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

В Софийска районна прокуратура се водят още две досъдебни производства срещу Василев, отново за извършени от него измами, пострадали от които деяния са множество лица. По тези дела разследването продължава, като се събират доказателства, необходими за разкриване на обективната истина.