С присъда на СРС, по внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години за измама

21 Март 2018 г.

На 14.09.2015г. часа обв. Александър Борисов се намирал на паркинга пред магазин „Пикадили“, находящ се в гр. София, ж.к. „Младост 1“, бул. „Йерусалим“ №22. По същото време пострадалата свидетелка – В. Ш., заедно с малолетните си деца   - И. и Е., с управлявания от св.  Ш. автомобил, пристигнали на паркинга пред магазина. Ш. паркирала лекия автомобил и влязла в магазина,  за да пазарува, като взела дамската си чанта, но забравила на предната седалка на автомобила своя портфейл, в който  се намирала паричната сума от 400 лв.  И. и Е. останали в автомобила. Обв. Борисов забелязал забравения  от Ш. на предната седалка на автомобила портфейл, както и че двете деца са останали сами в автомобила и взел решение да осъществи престъпна измама. Обв. Борисов се приближил до автомобила и през отворения прозорец заявил на И. и Е., че е приятел на майка им и е изпратен от нея да вземе портфейла й, намиращ се в автомобила, които обстоятелства не отговаряли на обективната действителност. Вследствие на така създадените неверни представи, Е. предала на обв. Борисов портфейла на св. В. Ш., в който се намирала паричната сума от 400 лв., след което обв. Борисов се отправил заедно се него в неизвестна посока.

Непосредствено след това св. В. Ш. се върнала при автомобила и разбрала от И. и Е. за случилото се. За случая били уведомени органите на МВР и било образувано наказателно производство под ръководството и надзора на СРП. Разследването е приключило, като е внесен обвинителен акт срещу Борисов за извършено престъпление по чл. 211, пр. 2, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. «А» и «Б» от НК (измама, извършена при условията на опасен рецидив)

С присъда на СРС от 19.03.2018 г., на Борисов е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест години, което е намалено от съда с 1/3.