Обвинителят от Софийската районна прокуратура Иван Петров: Пращахме 25 пъти нотариуса Крашевски на съд

17 Ноември 2007 г.

Обвинителят от Софийската районна прокуратура Иван Петров: Пращахме 25 пъти нотариуса Крашевски на съд

Обвинителят от Софийската районна прокуратура Иван Петров: Пращахме 25 пъти нотариуса Крашевски на съд

Анна ЗАРКОВА

- Г-н Петров, Софийската районна прокуратура удари жилищната мафия, като прати на съд 6-има нотариуси. Стотици потърпевши аплодират тази новина. Скептици припомнят обаче, че срещу прочутия нотариус Крашевски по едно време се водеха над 60 разследвания, а той продължаваше да приема клиенти в кантората си зад Римската стена...

- Действително срещу Слави Крашевски, който беше вписан в Нотариалната камара под номер 270, се водеха 61 наказателни производства, а той продължаваше да работи. Това беше през 2004-2005 г. Даже когато беше под домашен арест, той правеше нотариални заверки в кантората си, която е на домашния му адрес. Крашевски е задържан 10 пъти за 72 часа и веднъж за 2 месеца, като впоследствие този мярка е променена от съда в „парична гаранция". 25 от водените срещу него дела са внесени в съда.

- Но присъдата по тези депа, които се водят от 2002 г. насам, е само една. Това не е ли срам за магистратите? Да не говорим за нотариусите - то умножава лошата им слава...

- Аз мога само да кажа, че прокуратурата си е свършила работата и е внесла делата с обвинителен акт в съда. Съдебната фаза на процеса е много по-дълга отдосъдеб-ното производство. Ето, първото дело срещу Крашевски, което е внесено в съда през 2002 г., се увенча с успех на три инстанции, но присъдата му влезе в сила едва през 2006 г. Той беше признат за виновен, че в отсъствие на купувача е направил заверка на договор за покупко-продажба на един микробус.

- Това дело беше откраднато и после възстановявано. Повдигнете завесата пред тази кражба.

- Делото беше откраднато на20 юли 2005 г. от канцелария на Върховния касационен съд (ВКС). Един от обвиняемите отишъл с неустановено лице във ВКС и поискал делото да го чете. Папката била дадена, посетителите извадили от нея материалите, сложили вместо тях вестници, и излезли. Служителка на ВКС я предала на органите на до-съдебно-то разследване. Снети били дактилоскопични следи. Образувано беше дело. Потенциални обвиняеми бяха чичо и племенник. Отпечатъците доказваха участието им в деянието. Едно от лицата беше разпознато от служителки във ВКС. Имаше и признания на обвиняем. Въпреки това, Софийският районен съд постанови оправдателна присъда. Тя беше протести-рана и делото отиде в Софийския градски съд.

- С други думи - крадците са на свобода. А какво наказание търпи Крашевски по краденото дело?

- Присъдата, влязла в сила, е лишаване от свобода за 2 години. Изпълнението на наказанието е отложено на основание член 66, ал. 1 от НК за три години. Плюс това Крашевски бе лишен за 1 година от право да упражнява нотариална дейност.

-В момента значи, ако не греша, той има право да работи пак.

- Срещу него има постановени още 3 първоинстанционни присъди. Чакат се суверенните решения на съдилищата и по другите му дела. Тече 3-годишният му изпитателен срок. Нямам сведения той да работи в момента.

- Чувала съм да ви наричат „прокурорът на Крашевски". Вие сте спец по имотните измами, произнасяли сте се по неговите дела, разпитвали сте го много пъти в съда. Кажете ни - що за човек е той? На какво се дължи огромната му клиентела, която не се спря и пред лошата му слава? На професионализъм? На личен чар?

- Аз не мога да коментирам неговия чар и професионализъм, тъй като го познавам само в качеството му на обвиняем и подсъдим. В тези роли хората заемат защитна позиция и не са особено словоохотливи. Но имам за голямата му клиентела обяснения. Кантората му се намира до Софийския районен съд, което е удобство, а и вдъхва доверие у хора, които искат да си заверят документи. От друга страна - лошата му слава е вид реклама пред тези клиенти, които имат интерес от т. нар. „неприсъствени заверки".

- Легендата разказва, че Крашевски правел и по 2000 заверки на ден.

- Той наистина е извършвал огромен брой заверки дневно, които не би могъл да направи един човек физически. "Легендарната" цифра е близка до действителността.

- Кои са най-дръзките закононарушения на Крашевски?

- Крашевски заверява договор за покупко-продажба на МПС в отсъствие на купувача. Друг случай: Еднолице живее под наем при 95-годишна болна жена на столичната улица „Граф Игнатиев". То отива в кантората на Крашевски и се снабдява в отсъствие на хазяйката си с пълномощно за продажба на апартамента й, с декларации за имотното й състояние. Намира после купувач и при друг нотариус изповядва сделката. Така жената остава бездомна. Такива случаи с Крашевски има много. Обвиненията срещу него са по член 311, че е издавал документи, в които са отразявани неверни обстоятелства.

- Ние не открихме тази седмица Крашевски на официалния му адрес. Но той винаги е заявявал, че е жертва на колеги, които му завиждат за клиентелата. Че веднъж е нарочен и оттогава се образува дело по всяка жалба срещу него, без да е проверена.

- Нито едно от делата срещу Крашевски не е образувано, без да се направи проверка по съответния сигнал. А нито един от сигналите не е подаден от нотариус.

- Има ли доказателства, че Крашевски съзнателно е нарушавал законите? Според него снимките в личните карти давали само обща представа за чертите на човека и той нямал вина, че не винаги разпознавал измамниците.

- В София работят около 120 нотариуси, и то, добросъвестно като изключим 10-на от тях. Защо Крашевски постоянно го посещават лица с недействителни лични карти и сходни с тези на снимките? Защо това не се случва така често с колегите му? Доказателствата, че той е нарушавал закона съзнателно, са многобройни. Свидетели разказват, че давали документ на някакво лице, което го връщало до 24 часа подписан от нотариуса Крашевски. Той не само нарушава Закона за нотариусите, според който е длъжен да се убеди в самоличността и дееспособността на всеки човек. Той заверява договор, в който пише „подпис", а мястото е празно. Това може ли да се извърши несъзнателно, според вас?

- Каква е била тарифата на Крашевски за противозаконни услуги?

- Не знам.

- Богато ли живее той сега? Пилее ли пари по барове, шири ли се в палати?

- Комисията „Кушлев" питайте за това.

- Никой не е виждал Крашевски на екзотични места сред красиви жени, нито го е засичал да кара супер коли. Нито пък сме чули той да строи хотели тук-там - нещо, което се говори за някои магистрати...

- Пари като неговите не винаги намират проявление. Чела ли сте романите на Илфи Петров?

- Да, чела съм как милионерът Корейко не смее да харчи милионите си...

- Има и в днешно време край нас такива милионери.

- Само че Корейко беше малко нещо откачен... Крашевски психически дали е съвсем наред?

- За него са назначавани съдебно-психиатрични експертизи. Според експертите той е психически здрав.

- Здравият разум, изглежда, му е подсказвал, че може системно да нарушава законите и да остава недосегаем...

- Може да се помисли за промени в законодателството, които да затруднят измамите при покупко-продажби. Например да се заверява банковата сметка на продавача със сумата от нотариалния акт. Едно от условията за валидност на сделката трябва да е представянето на банково бордеро, че сумата е внесена по сметка на продавача. Друго: нотариуси, консули на България, кметове и други, упълномощени от закона да правят нотариални заверки на подпис, да бъдат задължени да пазят оригиналите 5 години. И трето: всяко лице, което прави нотариални функции, да полага подписа си пред нотариусите, а не да го потвърждава после пред тях, както позволява сега Законът за задълженията и договорите.