По споразумение на Софийска районна прокуратура е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за взломна кражба от жилище, намиращо се в центъра на столицата

30 Януари 2018 г.

Свидетелите Й. и Д. обитавали жилище, находящо се в гр. София, ул. „Позитано”. В дома си те съхранявали различни вещи, сред които мобилен телефон марка „Huawei”, модел „CUN-L21” и таблет марка „Allview”, модел „AX4”. На 05.07.2017 г., обв. Филипов се намирал в района на жилището на двамата свидетели и тъй като не разполагал с парични средства взел решение да извърши кражба.

Свидетелите Й. и Д. обитавали жилище, находящо се в гр. София, ул. „Позитано”. В дома си те съхранявали различни вещи, сред които мобилен телефон марка „Huawei”, модел „CUN-L21” и таблет марка „Allview”, модел „AX4”. На 05.07.2017 г., обв. Филипов се намирал в района на жилището на двамата свидетели и тъй като не разполагал с парични средства взел решение да извърши кражба. След така взетото решение, той се насочил към дома на Й. и Д. и по неустановен начин разбил входната му врата. Влизайки в жилището, Филипов взел описаната по-горе техника - таблет и мобилен телефон и се насочил към изхода на сградата. Преди да е успял да я напусне, Филипов бил пресрещнат от собствениците на жилището, които го задържали и незабавно сигнализирали органите на МВР.

 По случая е образувано досъдебно производство, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на производството на Филипов е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и му е повдигнато обвинение по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А” НК (предвид факта, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив).

След приключване  на разследването СРП е внесла обвинителен акт срещу Филипов за описаното по-горе деяние. След образуване на съдебното производство е постигнато споразумение за прекратяването му, като на подсъдимия е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, при първоначален строг режим.

Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.