Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за причинено ПТП на пешеходна пътека в столицата, от което е последвала средна телесна повреда. Водачът е избягал от местопроизшествието, след което е станал причина за втора катастрофа

26 Януари 2018 г.

На 05.03.2016 г., около 14.05 часа, в гр. София, обвиняемият Даниел Шкембов управлявал лек автомобил марка „Фолксваген”, модел ”Голф”, като се движел по ул. „Димитър Петков“. В района на пазар „Димитър Петков“, на пешеходен светофар, се намирала пострадалата Ф., която водела за ръка своята 12 годишна внучка. Ф. предприела пресичане на улицата заедно с детето, при светещ зелен светофар и на пешеходна пътека, но преди да успее да се качи на отсрещния тротоар Шкембов я блъснал с предната част на управлявания от него автомобил.

На 05.03.2016 г., около 14.05 часа, в гр. София, обвиняемият Даниел Шкембов управлявал лек автомобил марка „Фолксваген”, модел ”Голф”, като се движел по ул. „Димитър Петков“. В района на пазар „Димитър Петков“,  на пешеходен светофар, се намирала пострадалата Ф., която водела за ръка своята 12 годишна внучка. Ф. предприела пресичане на улицата заедно с детето, при светещ зелен светофар и на пешеходна пътека, но преди да успее да се качи на отсрещния тротоар Шкембов я блъснал с предната част на управлявания от него автомобил. От удара свидетелката се качила върху капака на автомобила, счупила с глава предното стъкло, след което паднала встрани. Водачът не спрял, а продължил с висока скорост по ул. „Димитър Петков“, в посока към бул. „Тодор Александров“. В този момент по ул. „Димитър Петков“ с посока на движение от бул. „Сливница“ към бул. „Тодор Александров /в противоположна на движението на автомобила на обв. Шкембов посока/, пътувал св. П., с управлявания от него автомобил марка „Опел“, модел „Вектра“. П. навлязъл в кръстовището на бул. „Тодор Александров“, като предприел маневра завиване на ляво. В момента в който пресичал пътното платно, бил ударен от управляваното от обвиняемия превозно средство. След удара П. спрял на булеварда, а обв. Шкембов се отклонил надясно и отново без да спре продължил с висока скорост по бул. „Тодор Александров“. Впоследствие Шкембов се прибрал на адреса, на който живеел и паркирал управлявания от него автомобил в гаража.

 Пострадалата Ф. била откарана от екип на спешна  помощ в болница „Пирогов“, където в резултат на проведени изследвания било установено, че ѝ е причинена средна телесна повреда, изразяваща се в закрито счупване на дисталния край на лявата голямопищялна кост, довело до трайно затруднение на движението на левия долен крайник.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, в хода на което Шкембов е установен,като му е повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 3, пр. 4, пр. 5, пр. 6, б. „а“, пр. 2, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК. (нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на МПС, последвано от причиняване по непредпазливост на телесна повреда на друго лице, като деянието е извършено на пешеходна пътека и деецът е избягал от местопроизшествието). Извършеното от Шкембов деяние се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Разследването е приключено, като на 26.01.2018 г. е внесен обвинителен акт за описаното по-горе деяние. Предстои делото срещу Шкембов да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.